Smartum Oy
Lehdistötiedote 11.2.2013 - Julkaisuvapaa heti
Työnantajan tarjoama liikunta- ja kulttuurietu on suosittu tapa edistää henkilökunnan hyvinvointia. Perinteiset paperisetelit pitävät edelleen pintansa, vaikka edut ladataan yhä useammin myös maksukortille. Smartumin liikuntaseteli sarjanumeroltaan 100 000 001 luovutettiin saajalleen tänään. Setelin numero satamiljoonaayksi sai Anu Gerlander-Keskinen, joka työskentelee PlusTerveys -ketjuun kuuluvalla City-Hammaslääkärit -asemalla.
Smartumin kehittämä Liikuntaseteli on liikuttanut ihmisiä työnantajan tuella jo vuodesta 1996. Vuodesta 2005 on Kulttuuriseteli kannustanut ihmisiä kulttuuriharrastusten pariin. ”Liikunta- ja kulttuuriseteleiden yleistyminen jatkuu ja kannustaa omaehtoiseen harrastamiseen”, sanoo Smartumin toimitusjohtaja Maarit Hannula.
”Etujemme piirissä on tällä hetkellä noin miljoona suomalaista.17 vuodessa työnantajat ovat jakaneet henkilöstölleen kymmeniä miljoonia seteleitä tukeakseen näiden hyvinvointia. Rahassa tämä tarkoittaa lähes 300 miljoonaa euroa liikunta- ja kulttuuripalveluntuottajille, mikä on omiaan luomaan ja ylläpitämään työpaikkoja näillä aloilla”, Hannula jatkaa.
Smartumin liikuntaseteli sarjanumeroltaan 100 000 001 osui Anu Gerlander-Keskiselle, joka työskentelee helsinkiläisellä City-Hammaslääkärit -asemalla.
Anu Gerlander-Keskinen käyttää saamansa Liikuntasetelit pääosin uintiin ja keilailuun. ”On hienoa, että setelit käyvät niin monissa eri paikoissa ja saa itse valita, mitä lajia harrastaa”, Gerlander-Keskinen sanoo. ”Työnantajan antama tuki on tärkeää. Minulla on ollut kauan haaveena myös sukelluskurssin suorittaminen. Tähän asti olen kokeillut laitteita kerran – paljussa! Seuraava askel olisi kokeilla sukeltamista oikeassa ympäristössä ja käyttää Liikuntaseteleitä kurssin maksamiseen”, jatkaa Anu Gerlander-Keskinen.
Gerlander-Keskisen työnantaja PlusTerveys on käyttänyt Smartumin Liikuntaseteleitä reilun vuoden verran. ”Haluamme tukea henkilökunnan hyvinvointia sekä työssä jaksamista ja Liikuntasetelit ovat yksi mainio keino tähän. Näin henkilölle itselleen jää valinnanmahdollisuus, minkälaiseen aktiiviseen liikuntaan etua hyödyntää”, PlusTerveyden henkilöstöasiantuntija Netta Linturi toteaa.
”PlusTerveysläiset voivat saada seteleitä 40-800 euron arvosta vuodessa per henkilö. He maksavat niistä 50% omavastuun, joten jokainen voi halutessaan täysimääräisesti hyödyntää 400 euron verovapaan edun vuodessa. Tilaamme valmiiksi nimettyjä seteleitä, millä haluamme korostaa että tarjoamme edun juuri kyseessä olevan henkilön hyvinvoinnin edistämiseksi”, Linturi jatkaa.
Lisätietoja
Maarit Hannula
toimitusjohtaja
Smartum Oy
puh. 040 5384 101
Kati Nyman
viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
Smartum Oy
puh. 040 7531 323
Netta Linturi
henkilöstöasiantuntija
PlusTerveys
puh. 050 365 1781
Smartum on suomalainen perheyritys. Saatamme rahoittavat tahot, ihmiset ja palvelut yhteen maksuratkaisuillamme, joilla raha kohdennetaan hyvinvoinnin edistämiseen. Olemme alamme edelläkävijä; kehitimme ensimmäisenä Liikuntasetelin (1996) ja Kulttuurisetelin (2005) (myöhemmin myös yhdistelmän Liikunta- ja kulttuuriseteli) sekä toimme liikunta- ja kulttuurieduille ensimmäisenä sähköisen ratkaisun, Smartum saldon (2009). Tällä hetkellä työnantajien tarjoamien Smartum liikunta- ja kulttuurietujen piirissä on lähes miljoona työntekijää. Miljoona suomalaista asuu puolestaan kunnissa, joissa on käytössä Smartum palveluseteli. Kohdennettua maksamista on hyödynnetty myös Lahjoitus.fi-palvelussamme, joka on eettinen tapa huomioida henkilöstö ja yhteistyökumppanit sekä Smartumin tapa kantaa yhteiskuntavastuuta.